לא רבים מודעים לעובדה המזעזעת שהתאבדות היא גורם המוות השני בקרב צעירים בישראל, אחרי תאונות דרכים. בשנה הנוכחית הטראומטית, 2024, לאחר שנות הקורונה ומלחמת חרבות ברזל, חלה עלייה במספר בני נוער וילדים המתאבדים בישראל, מתבגרים וחיילים בכלל זה. גם התקופה שלקראת גיל הפרישה ולפני שלב הזקנה מהווה צומת רגיש אפשרי למעשה התאבדות. הערכת מומחים היא שמספר המקרים שאינם מדווחים גדול פי עשרה מאשר מספר המקרים המדווחים.
לא רבים גם מודעים לעובדה שאבחון כירולוגי, על פי כף היד, עשוי להוות אמצעי יעיל ביותר לזיהוי נטייה אבדנית, וכשהוא נעשה בזמן, ובצורה הנכונה, הוא עשוי להוות אזהרה ואף מניעה למעשה כזה. אדם עשוי לחצות את תקופת המשבר ולהמשיך בחייו. במשרד החינוך מתריעים על סימני סיכון ומבקשים להכשיר מורים שיודרכו וידריכו לזהות סימנים אלה. הבעיה היא שלא תמיד ניתן להבחין בסימנים על פי ההתנהגות החיצונית של הנער/ה. כאן עשוי האבחון הכירולוגי לבוא לעזרת המערכת. היד משקפת נטיות למצבים העלולים, בתקופות של משבר, להעלות על פני השטח אפשרות אבדנית.
ניתן לזהות רגישות קיצונית, פגיעות, חיי דמיון עשירים ותנודות קיצוניות במצבי הרוח. כמו כן ניתן לזהות נטייה לפסימיות ומצבי רוח קודרים, מופנמות, חרדות וקושי להתמודד עם קשיים, מכשולים וכישלון, ועוד.
כל אלה עלולים לקחת חלק בסיטואציה משברית מעין זו. אדם שנקלע למשבר המאיים על יציבותו הרגשית, או על אורח חייו, או על כבודו ושמו הטוב, ובידיו סימנים המצביעים על מצבים אלו באישיותו – עלול להחליט כי אינו מוכן יותר להמשיך, ולשים קץ לחייו.
חשוב להדגיש, כי רק תמונה שלמה של נתוני היד השונים עשויה להצביע על אפשרות למעשה אבדני. עם זאת, זיהוי נטייה אבדנית שנעשה בזמן הנכון עשוי להציל חיי אדם בפועל. ניסיוני במחקרים שערכתי במרכז לבריאות הנפש "אברבנאל" הראה, שוב ושוב, כי הנתונים בידיים המתייחסים לנטיות אבדניות הם תקפים, וכדאי לשים לב אליהם. על ידי כלי אבחוני פשוט יחסית, ללא מבחנים מסובכים ומכשור יקר, ניתן לחסוך סבל ואבדן.
הדברים האמורים כאן מבוססים על שני המחקרים שערכתי במרכז הרפואי לבריאות הנפש "אברבנאל".
אני מעבירה סדנאות למטפלים בנושא "זיהוי נטייה אובדנית, נטייה דיכאונית וחרדות המבוסס על מחקרים כירולוגיים", ובכנסי הפסיכולוגים בהם הנחיתי סדנה זו עורר הנושא עניין רב והצביע על צורך עמוק בכלי אבחוני נוסף בנושאים אלו.