מאוצר ההדפסים: נערה לאחר נסיון התאבדות
לפניכם ציור של נערה בת 16, שהגיעה לטיפול אחרי ניסיון התאבדות. היא עברה התעללות נפשית קשה והגבלת החופש מצד ההורים, שהתייחסו אליה כאל תינוקת. הציור פורסם בעיתון יומי לפני שנים רבות בכתבה על התעללות נפשית של הורים בילדיהם. ד"ר עפרה אילון וד"ר חניתה צימרין בספרן "ילדות כואבת" הגדירו מצב זה כרקע לכישלון בשגשוג, הלובש צורות שונות של אי-מיצוי היכולת להצליח בתחום המקצועי והאינטימי. אני מביאה ציור זה כאן משום שבאופן מוזר ואינטואיטיבי יש ליד בציור זה, מעבר למשמעות של קריאה לעזרה, משמעות כירולוגית ברורה המתייחסת לאישיותה ומצבה של הנערה. שימו לב לאגודל הגבוה וה"קשור" ליד המבטא פיקסציה הורית ותחושת חוסר מוצא. אצבע האמה (אצבע אמצעית), ארוכה במיוחד ומספרת על נטייה חזקה למופנמות והתבודדות, ביקורת חריפה, ספקנות ונטייה לדיכאון או מלנכוליה. הקו המופיע לרוחב היד יכול להתפרש כקו ראש סימיאני, המספר על קיצוניות בסגנון הפעולה, על מתח פנימי מתמיד, על דעות מוחלטות וקושי להשלים עם מתינות ופשרה. או שהוא יכול להיות קו לב ארוך וישר, המספר על היותה של הנערה מוצפת ברגשות, יחד עם קושי לבטא עומס רגשי זה. האצבע הראשונה קצרה ומסגירה רגשות נחיתות חזקים ותחושת חוסר ערך.
הזרת קצרה ביחס, מה ששוב מצביע על תחושת הקטנות שהנערה חווה בעיניים הפנימיות שלה. הפרק התחתון של הזרת רחב ומספר על מידה של פינוק ותלותיות. קצות האצבעות המתחדדים מאשרים זאת ומוסיפים צורך בסיפוק דחפים מיידי וקושי בהפעלת משמעת עצמית והתמודדות עם מכשולים.
לסיום, מבנה כף היד הוא מטיפוס היד המתרחבת כלפי מעלה, המצביעה על אינדיבידואליזם ועצמאות, על חשיבה מקורית ועל צורך להיות שונה, לעשות דברים אחרת. הדבר עשוי להוביל למרדנות, ולאי רצון לנהוג על פי המוסכמות, אולי להרפתקנות.
כל אלה עשויים להיות נקודות לבדיקה ולבירור בטיפול בנערה זו. (הציור באדיבות אל"י, האגודה להגנת הילד)